Jajko sadzone w papryce - proste do wykonania!! Pokrój paprykę w poprzek, lekko ją podsmaż i usmaż w niej jajka!! Udekoruj wiosenną surówką z rzodkiewek, zielonego ogórka i kiełków!!! Miłego dnia!!
Wrzesień to czas śliwek, jabłek i gruszek. Wypróbujcie przepis na super szybką szarlotkę!! Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków • 1 szklanka kaszy manny • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 kg jabłek • odrobina cynamonu • 170 g masła (zimnego) Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno blachy wysypać jedną część suchych składników, na to położyć połowę jabłek, posypać cynamonem. Wysypać drugą część suchych składników, na to położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Posypać cynamonem. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 m...
Pogoda sprzyja grzybobraniu. Podgrzybki, maślaki, borowiki, prawdziwki.....najlepiej smakują z jajkiem, ale gdyby ktoś chciał sporządzić coś innego, to mamy wypróbowany przepis na grzybowe kotlety. Grzybowe kotlety 1 kg dowolnych świeżych grzybów 1 jajko 2 cebule, 2 czerstwe bułki 3/4 szklanki mleka olej tarta bułka pieprz sól Przygotowanie: Grzyby umyć, pokroić, podlać odrobiną wody i dusić 15 min. Następnie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do grzybów dodać jajo, namoczone w mleku i mocno odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać trochę tartej bułki. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Smacznego!!
W dniach 29-31.03.2019 r. w Radomiu odbył się XIII Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży Niepełnosprawnej z Branżowej Szkoły I i II Stopnia. W konkursie brały udział reprezentacje ośrodków z Poznania, Bydgoszczy, Tarnowa, Warszawy, Kielc, Lublińca, Żar, Sławna, Otwocka, Wrocławia, Radomia i oczywiście Ośrodka z Łodzi. Nasi uczniowie dzielnie reprezentowali SOSW nr 1 w Łodzi. W konkurencji indywidualnej Andżelika Sulima z klasy III kucharz zajęła IV miejsce, Karolina Lauk z klasy II kucharz zajęła V miejsce , Żaneta Kujan zajęła VIII miejsce. Jako Ośrodek zespołowo zdobyliśmy IV miejsce. Wyniki XIII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Kucharskiej: W kategorii indywidualnej – szkoła branżowa I stopnia - miejsce I – Wioletta Stora - Żary - miejsce II – Bartosz Wankowski - Żary - miejsce III – Szcz...
Komentarze
Prześlij komentarz