Zielone pierogi z farszem warzywnym
Normatyw
surowcowy na 6 porcji:
mąka 500g,
jajo 1 szt., woda 250ml, natka pietruszki ½ pęczka
Farsz: marchew
200g, czerwona papryka 200g, seler 100g, pieczarki 300g, czosnek 2 ząbki,
cebula 100g,sól, pieprz,olej do smażenia, masło 80g do polania.
Sposób
wykonania:
- Natkę pietruszki zmiksować z ½
szklanki wody. Sporządzić ciasto z mąki, jaja, wody z pietruszką.
- Ciasto
podzielić na porcje i rozwałkować na cienkie płaty. Nakładać farsz.
-
Przyrządzenie farszu: Marchew, paprykę, seler, pokroić w cienkie słupki
długości 3 cm, pieczarki w plastry a cebulę w drobną kostkę, czosnek przecisnąć
przez praskę.
- Warzywa
podsmażyć (każde osobno) na niewielkiej ilości oleju, czosnek zeszklić z cebulą.
Warzywa powinny być al dente.
- Wszystkie
razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Uformowane
pierogi wkładamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy je 3 minuty od
wypłynięcia.
Klasa IK N podczas zajęć |
lepienie szło im doskonale |
Komentarze
Prześlij komentarz