Zielone pierogi z farszem warzywnym

Normatyw surowcowy na 6 porcji: 
mąka 500g, jajo 1 szt., woda 250ml, natka pietruszki ½ pęczka

Farsz: marchew 200g, czerwona papryka 200g, seler 100g, pieczarki 300g, czosnek 2 ząbki, cebula 100g,sól, pieprz,olej do smażenia, masło 80g do polania. 

Sposób wykonania:
- Natkę pietruszki zmiksować z ½ szklanki wody. Sporządzić ciasto z mąki, jaja, wody z pietruszką.
- Ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na cienkie płaty. Nakładać farsz.
- Przyrządzenie farszu: Marchew, paprykę, seler, pokroić w cienkie słupki długości 3 cm, pieczarki w plastry a cebulę w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. 
- Warzywa podsmażyć (każde osobno) na niewielkiej ilości oleju, czosnek zeszklić z cebulą. Warzywa powinny być al dente.
- Wszystkie razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

- Uformowane pierogi wkładamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia.

Klasa IK N podczas zajęć


lepienie szło im doskonale


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurs Carvingu