Grzyby, grzyby .....
Pogoda sprzyja grzybobraniu. Podgrzybki, maślaki, borowiki, prawdziwki.....najlepiej smakują z jajkiem, ale gdyby ktoś chciał sporządzić coś innego, to mamy wypróbowany przepis na grzybowe kotlety.
Grzybowe kotlety
1 kg dowolnych świeżych grzybów
1 jajko
2 cebule,
2 czerstwe bułki
3/4 szklanki mleka
olej
tarta bułka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Grzyby umyć, pokroić, podlać odrobiną wody i dusić 15 min.
Następnie osączyć i zemleć.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
Do grzybów dodać jajo, namoczone w mleku i mocno odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać trochę tartej bułki.
Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce.
Usmażyć na oleju na złoty kolor.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz