Koszyczki wielkanocne


Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, aby udekorować świąteczny stół możecie przygotować koszyczki wielkanocne.



składniki na ciasto półkruche:
·        130 g mąki pszennej
·        80 g masła
·        50 g cukru pudru
·        1 łyżka śmietany
·        2 żółtka
·        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
·        Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,
·        dodajemy cukier puder, mieszamy.
·        Do mąki dodajemy masło, żółtka i siekamy nożem,
·        dodajemy śmietanę
·        zagniatamy ciasto na gładką masę,
·        odstawiamy na godzinę chłodne miejsce.
·        Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.
·        Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki.
·        Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170-180 st. C.

·        Z ciasta formujemy również ruloniki, z których robimy uchwyty do koszyczków.
·        Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciastka odstawiamy do ostygnięcia.
·        Napełniamy masą budyniową. Na każdy spód babeczki wykładamy ok. łyżkę kremu.

składniki na masę budyniową:
·        500 ml mleka
·        budyń waniliowy
·        łyżka mąki ziemniaczanej
·        1/3 szklanki cukru
·        żółtko
·        125 g miękkiego masła
·        cukier waniliowy

wykonanie:
·        do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka
·        dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną
·        dokładnie mieszamy.
·        Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami,
·        następnie dodajemy rozrobiony budyń.
·        Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy
·        studzimy.
·        Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.

dodatkowo:
·        1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
·        paluszki
·        kolorowe cukierki w kształcie jajeczek (np. orzechy w kolorowej polewie)

·        Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, 
·        miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła.
·        Dekorujemy paluszkami zanurzonymi w gorzkiej czekoladzie,
·        dekorujemy kolorowymi cukierkami w kształcie jajeczek (możemy je przykleić roztopioną czekoladą).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurs Carvingu