Koszyczki wielkanocne
Święta
Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, aby udekorować świąteczny stół
możecie przygotować koszyczki wielkanocne.
·
130 g mąki pszennej
·
80 g masła
·
50 g cukru pudru
·
1 łyżka śmietany
·
2 żółtka
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
·
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,
·
dodajemy cukier puder, mieszamy.
·
Do mąki dodajemy masło, żółtka i siekamy nożem,
·
dodajemy śmietanę
·
zagniatamy ciasto na gładką masę,
·
odstawiamy na godzinę chłodne miejsce.
·
Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką
stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.
·
Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane
masłem foremki na babeczki.
·
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w
temperaturze 170-180 st. C.
·
Z ciasta formujemy również ruloniki, z których
robimy uchwyty do koszyczków.
·
Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do
koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciastka odstawiamy do
ostygnięcia.
·
Napełniamy masą budyniową. Na każdy spód
babeczki wykładamy ok. łyżkę kremu.
składniki na masę
budyniową:
·
500 ml mleka
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
1/3 szklanki cukru
·
żółtko
·
125 g miękkiego masła
·
cukier waniliowy
wykonanie:
·
do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka
·
dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną
·
dokładnie mieszamy.
·
Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami,
·
następnie dodajemy rozrobiony budyń.
·
Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do
zgęstnienia masy
·
studzimy.
·
Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną,
puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.
dodatkowo:
·
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
·
paluszki
·
kolorowe cukierki w kształcie jajeczek (np.
orzechy w kolorowej polewie)
·
Formujemy koszyczki łącząc babeczki z
uchwytami,
·
miejsca łączenia smarujemy czekoladą,
przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła.
·
Dekorujemy paluszkami zanurzonymi w gorzkiej
czekoladzie,
·
dekorujemy kolorowymi cukierkami w kształcie
jajeczek (możemy je przykleić roztopioną czekoladą).
Komentarze
Prześlij komentarz