Dni otwarte w SOSW 1
tak było u kucharzy .....
panowała kuchnia włoska czyli PIZZA...
• 3 szklanki (465 g) mąki pszennej
• 50g drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka cukru
• 1/2 szkl. mleka/ 1/2 szkl. wody
• 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Przykładowe dodatki:
panowała kuchnia włoska czyli PIZZA...
• 50g drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka cukru
• 1/2 szkl. mleka/ 1/2 szkl. wody
• 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
• Do misy przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże
• następnie dodać letnią wodę, mleko oraz sól, cukier i oliwę
• całość dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne
• ciasto podzielić na 3 części i uformować kulę
• odstawić do wyrośnięcia
• formować cienkie placki o średnicy 25 cm
• placki zsunąć na blachę do pieczenia
• następnie wyłożyć sos, ser oraz dodatki
• piec 8 - 9 min w temperaturze (250°C)
Sos pomidorowy: • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,1 łyżeczka oliwy, 1/2 ząbka czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu.
• następnie dodać letnią wodę, mleko oraz sól, cukier i oliwę
• całość dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne
• ciasto podzielić na 3 części i uformować kulę
• odstawić do wyrośnięcia
• formować cienkie placki o średnicy 25 cm
• placki zsunąć na blachę do pieczenia
• następnie wyłożyć sos, ser oraz dodatki
• piec 8 - 9 min w temperaturze (250°C)
Sos pomidorowy: • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,1 łyżeczka oliwy, 1/2 ząbka czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu.
- składniki wymieszać
Przykładowe dodatki:
• ser (składnik podstawowy)
• szynka, pieczarki,
• salami, papryka, cebula
• banan, ananas, curry.
• salami, papryka, cebula
• banan, ananas, curry.
Komentarze
Prześlij komentarz