Tłusty czwartek

    Tłusty czwartek - chrust czyli faworki. Każdy je uwielbia!!
    U nas smaży się je na potęgę!! Dzielimy się super przepisem!!
    S M A C Z N E G O !!!! 😊😊😊😊😊
    Składniki:
  • 400g mąki 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • 1 łyżka spirytusu lub octu 
  • szczypta soli 
  • smalec do smażenia 
    Sposób wykonania:
  • Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść - ciasto powinno być elastyczne. 
  • Wybijać wałkiem, aby napowietrzyć.
  • Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką).
  • Wykroić paseczki, każdy naciąć wzdłuż po środku i przewinąć przez otwór.
  • Faworki należy smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. 
  • Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurs Carvingu