Piernikowe choinki
Składniki -ciasto: × 800g mąki, × 280g cukru pudru, × 120g tłuszczu, × 110g miodu × 4 jajka × 3 łyżeczki sody, × 4 łyżeczki przyprawy do pierników - lukier; × 1 białko × 120 - 140g przesianego cukru pudru × sok z cytryny (kilka kropel) Przygotowanie Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm. wykrawać gwiazdki róznego rozmiaru. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia. układać gwiazdki jedna na drugą, żeby tworzyły choinkę. sklejać lukrem, udekorować. Lukier: Ubić białko stopniowo dosypując cukier puder