Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2016

Piernikowe choinki

Obraz
Składniki -ciasto: ×            800g mąki, ×            280g cukru pudru, ×            120g tłuszczu, ×            110g miodu ×            4 jajka ×            3 łyżeczki sody, ×            4 łyżeczki przyprawy do pierników - lukier; ×            1 białko ×            120 - 140g przesianego cukru pudru ×            sok z cytryny (kilka kropel) Przygotowanie Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać.  Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm. wykrawać gwiazdki róznego rozmiaru.  Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia. układać gwiazdki jedna na drugą, żeby tworzyły choinkę. sklejać lukrem, udekorować. Lukier:  Ubić białko stopniowo dosypując cukier puder