Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2016

Warsaw Gastro Show

Obraz
Uczniowie z klas kucharskich I ku N, II ku, II ku N wzięli udział w  targach gastronomicznych „Warsaw Gastro Show”.  Na lekcjach prowadzonych przez specjalistów mogliśmy podpatrzeć nowe techniki i technologie gastronomiczne. Omawiane były między innymi: działania i możliwości pieców konwekcyjno - parowych, dynamiczna obróbka żywności, wykorzystanie ziół w kuchni, wędzenie i grillowanie.  Pokazy kulinarne pozwoliły na zapoznanie ze sposobami przygotowania i podawania potraw. Uczniowie mogli zapoznać się  ze sposobami parzenia kawy oraz herbaty – właściwościami i rodzajami, a także ich  zastosowaniem w kuchni.

Zalewajka

Obraz
Nasi uczniowie brali udział w organizowanym przez Nasz Ośrodek Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym "Przygoda w kuchni" pod hasłem "Smaki regionu łódzkiego". Młodzież  przygotowywała najbardziej znaną w polskiej kuchni ludowej zupę - Zalewajkę. Zalewajki  naszych uczniów zajęły II i IV miejsce. Uczniowie oceniani byli przez szefa kuchni z restauracji "Zbyszko".