Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2016

Zielone pierogi z farszem warzywnym

Obraz
Normatyw surowcowy   na 6 porcji:  mąka 500g, jajo 1 szt., woda 250ml, natka pietruszki ½ pęczka Farsz: marchew 200g, czerwona papryka 200g, seler 100g, pieczarki 300g, czosnek 2 ząbki, cebula 100g,sól, pieprz,olej do smażenia, masło 80g do polania.  Sposób wykonania: -   Natkę pietruszki zmiksować z ½ szklanki wody. Sporządzić ciasto z mąki, jaja, wody z pietruszką. - Ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na cienkie   płaty. Nakładać farsz. - Przyrządzenie farszu: Marchew, paprykę, seler, pokroić w cienkie słupki długości 3 cm, pieczarki w plastry a cebulę w   drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.  - Warzywa podsmażyć (każde osobno) na niewielkiej ilości   oleju, czosnek zeszklić z cebulą. Warzywa powinny być al dente. - Wszystkie razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.  - Uformowane pierogi wkładamy na wrzącą i osoloną wodę , gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia. Klasa IK N podczas zajęć lepienie szło im doskonale

Grzyby i inne grzybki

Obraz
Klasa I ku N i II ku w ramach zajęć technologii odbyła lekcję w Ogrodzie Botanicznym. Młodzież zwiedziła wystawę grzybów jadalnych i niejadalnych. Mieliśmy okazję zobaczyć budowę grzybów pod mikroskopem. Uczniowie obserwowali w jaki sposób pączkują drożdże, które są tak popularne w technologii gastronomicznej. Następnie uczniowie zapoznali się z ziołami i przyprawami wykorzystywanymi podczas przygotowania potraw. Po pouczającej lekcji można było zgłodnieć, dlatego przedstawiamy przepis na smaczną zupę grzybową:        SKŁADNIKI:       na 4 porcje     600 g borowików 2 łyżki masła 1 drobno posiekana cebula 1,5 litra gorącego bulionu drobiowego 200 ml śmietany kremówki sok z cytryny 2 łyżki natki pietruszki suszony tymianek PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zeszklić cebulę na maśle. Dodać grzyby i smażyć mieszając przez ok. 5 minut. Wlać

Placek ze śliwkami

Obraz
Każdy z nas uwielbia śliwki.....  oto nasz przepis na placek ze śliwkami 1/2 kg śliwek 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ·         Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Formę wysmarować, oprószyć mąką. ·         Śliwki opłukać i usunąć pestki. ·         Margarynę stopić i przestudzić. ·         Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. ·         Dodać cukier, cały czas miksując. ·         Następnie dodać żółtka, po jednym, wymieszać. ·         Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z ciastem. ·         Dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. ·         Ciasto przełożyć do formy, na wierzch ułożyć połówki śliwek. ·         Piec przez 50 minut.

Pyszna szarlotka bez jaj !!

Obraz
Wrzesień to czas śliwek, jabłek i gruszek. Wypróbujcie przepis na super szybką szarlotkę!!  Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków • 1 szklanka kaszy manny • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 kg jabłek • odrobina cynamonu • 170 g masła (zimnego) Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno blachy wysypać jedną część suchych składników, na to położyć połowę jabłek, posypać cynamonem. Wysypać drugą część suchych składników, na to położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Posypać cynamonem. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut

Witamy po Wakacjach !!!

Witamy po Wakacjach !! zamieszczamy nowe pomysły, nowe przepisy!!