Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2016

Ciastka koła rowerowe

Obraz
Rowerem przez Europę W dniu 9 maja na terenie naszego Ośrodka odbyła się Europejska Impreza Integracyjna "Rowerem przez Europę", której motywem przewodnim był rower, dlatego nie mogło zabraknąć ciastek w kształcie "koła rowerowego'' oraz "roweru".

Ciasteczka "koła rowerowe"

Obraz
Ciasteczka przygotowywane przez uczniów kl. I K N wycinanie kółek z ciasta półkruchego smarowanie ciastek białkiem   posypywanie cukrem ciastka nabierają koloru kruche oponki Ciastka zostaną podane w dniu 9 maja  na terenie naszego Ośrodka podczas Imprezy Integracyjnej "Rowerem przez Europę", której motywem przewodnim będzie rower.

Śledź w roli głównej

Obraz
 Śledzie po kaszubsku w babeczkach Składniki   na babeczki : - mąka 200g - masło 80g - Cukier puder   1 łyżeczka - Żółtka 2 szt - białko ½ szt - śmietana 1łyżka - proszek do pieczenia ¼ łyżeczki Wykonanie ·          sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę,   proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić) ·          rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm. ·         Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem ·         Ciasto pozakłuwać Piec 8 – 15 min w tem. 200 o C Śledzie po kaszubsku: Składniki : - 6 płatów śledziowych - 2 cebule -100g rodzynek -100g śliwek suszonych -50g suszonych daktyli -1 łyżka miodu -½ szkl oleju, ½ cytryny -2 łyżki koncentratu pomidorowego  - sól, pieprz - papryczka chilli Wykonanie: ·         Cebule obrać i pokroić w kostkę ·         Na patelni rozgrzać olej,

Majóweczka

Obraz
Jak "majóweczka" to piknik i grillowanie czas zacząć.... A do grillowanej kiełbasy i kaszanki proponujemy smaczną prostą w przygotowaniu surówkę SKŁADNIKI: pół małej kapusty pekińskiej mały  ogórek zielony pół czerwonej papryki pół puszki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku sól 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego  Kapustę posiekać, ogórka pokroić w półplastry, rzodkiewki w półplastry, paprykę w paseczki. Dodać kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać z siekanym koperkiem. Z oliwy, octu, wody i cukru sporządzić sos. Polać surówkę, doprawić solą.