Śledzie po kaszubsku w babeczkach Składniki na babeczki : - mąka 200g - masło 80g - Cukier puder 1 łyżeczka - Żółtka 2 szt - białko ½ szt - śmietana 1łyżka - proszek do pieczenia ¼ łyżeczki Wykonanie · sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę, proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić) · rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm. · Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem · Ciasto pozakłuwać Piec 8 – 15 min w tem. 200 o C Śledzie po kaszubsku: Składniki : - 6 płatów śledziowych - 2 cebule -100g rodzynek -100g śliwek suszonych -50g suszonych daktyli -1 łyżka miodu -½ szkl oleju, ½ cytryny -2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - papryczka chilli Wykonanie: · Cebule obrać i pokroić w kostkę · Na patelni rozgrzać olej,