Piernikowe choinki


Składniki

-ciasto:

×           800g mąki,

×           280g cukru pudru,
×           120g tłuszczu,
×           110g miodu
×           4 jajka
×           3 łyżeczki sody,
×           4 łyżeczki przyprawy do pierników
- lukier;
×           1 białko
×           120 - 140g przesianego cukru pudru
×           sok z cytryny (kilka kropel)


Przygotowanie
  • Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać.
  •  Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm. wykrawać gwiazdki róznego rozmiaru. 
  • Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
  • układać gwiazdki jedna na drugą, żeby tworzyły choinkę.
  • sklejać lukrem, udekorować.

Lukier: 
Ubić białko stopniowo dosypując cukier puder 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurs Carvingu

XII Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kucharskiej