Piernikowe choinki
Składniki
-ciasto:
×
280g cukru
pudru,
×
120g
tłuszczu,
×
110g miodu
×
4 jajka
×
3 łyżeczki
sody,
×
4 łyżeczki
przyprawy do pierników
- lukier;
×
1 białko
×
120 - 140g
przesianego cukru pudru
×
sok z
cytryny (kilka kropel)
Przygotowanie
- Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać.
- Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm. wykrawać gwiazdki róznego rozmiaru.
- Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
- układać gwiazdki jedna na drugą, żeby tworzyły choinkę.
- sklejać lukrem, udekorować.
Lukier:
Ubić białko stopniowo dosypując cukier puder
Ubić białko stopniowo dosypując cukier puder
Komentarze
Prześlij komentarz