Pyszna szarlotka bez jaj !!


Wrzesień to czas śliwek, jabłek i gruszek.
Wypróbujcie przepis na super szybką szarlotkę!!



 Składniki:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
• 1 szklanka kaszy manny
• 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 kg jabłek
• odrobina cynamonu
• 170 g masła (zimnego)

Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
Na dno blachy wysypać jedną część suchych składników, na to położyć połowę jabłek, posypać cynamonem.
Wysypać drugą część suchych składników, na to położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Posypać cynamonem.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Uwaga!
Pod tortownicę włożyć większą tortownicę, ponieważ podczas pieczenia tortownica przecieka ;) Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurs Carvingu