Grzyby i inne grzybki

Klasa I ku N i II ku w ramach zajęć technologii odbyła lekcję w Ogrodzie Botanicznym. Młodzież zwiedziła wystawę grzybów jadalnych i niejadalnych. Mieliśmy okazję zobaczyć budowę grzybów pod mikroskopem. Uczniowie obserwowali w jaki sposób pączkują drożdże, które są tak popularne w technologii gastronomicznej.
Następnie uczniowie zapoznali się z ziołami i przyprawami wykorzystywanymi
podczas przygotowania potraw.








Po pouczającej lekcji można było zgłodnieć, dlatego przedstawiamy przepis na smaczną zupę grzybową: 

      SKŁADNIKI:
      na 4 porcje    
  • 600 g borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1,5 litra gorącego bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • suszony tymianek

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zeszklić cebulę na maśle. Dodać grzyby i smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać bulion i zagotować. Gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Dodać ubitą śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu. Dodać tymianek do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić odrobiną soku z cytryny i podawać z makaronem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurs Carvingu