Grzyby i inne grzybki
Klasa I ku N i II ku w
ramach zajęć technologii odbyła lekcję w Ogrodzie Botanicznym. Młodzież
zwiedziła wystawę grzybów jadalnych i niejadalnych. Mieliśmy okazję zobaczyć
budowę grzybów pod mikroskopem. Uczniowie obserwowali w jaki sposób pączkują
drożdże, które są tak popularne w technologii gastronomicznej.
Następnie uczniowie zapoznali się z ziołami i przyprawami wykorzystywanymi
podczas przygotowania potraw.
Po
pouczającej lekcji można było zgłodnieć, dlatego przedstawiamy przepis na
smaczną zupę grzybową:
- 600 g
borowików
- 2 łyżki
masła
- 1
drobno posiekana cebula
- 1,5
litra gorącego bulionu drobiowego
- 200 ml
śmietany kremówki
- sok z
cytryny
- 2 łyżki
natki pietruszki
- suszony
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zeszklić cebulę na maśle. Dodać grzyby i smażyć mieszając
przez ok. 5 minut.
Wlać bulion i zagotować. Gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu.
Dodać ubitą śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 3
minuty na wolnym ogniu. Dodać tymianek do smaku. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki.
Doprawić odrobiną soku z cytryny i podawać z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz