Śledź w roli głównej
Śledzie po kaszubsku w babeczkach
Składniki na babeczki :
- mąka 200g
- masło 80g
- Cukier puder 1 łyżeczka
- Żółtka 2 szt
- białko ½ szt
- śmietana 1łyżka
- proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
|
Wykonanie
· sporządzić ciasto kruche( mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i siekać nożem na drobne cząsteczki, dodać jaja, śmietanę, proszek do pieczenia – ciasto zarobić schłodzić)
· rozwałkować ciasto na grubość 3 – 4 mm.
· Ciastem wylepiać foremki posmarowane cienko masłem
· Ciasto pozakłuwać
Piec 8 – 15 min w tem. 200o C
|
Śledzie po kaszubsku:
Składniki :
- 6 płatów śledziowych
- 2 cebule
-100g rodzynek
-100g śliwek suszonych
-50g suszonych daktyli
-1 łyżka miodu
-½ szkl oleju,
½ cytryny
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- papryczka chilli
|
Wykonanie:
·
Cebule obrać i pokroić w kostkę
·
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor
·
Dodać rodzynki , śliwki oraz daktyle pokrojone w kostkę
· Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat oraz sok z cytryny
· Dusić ok 3 min.
· Sos wystudzić, można dodać miód
· Śledzie pokroić dodać do sosu
· Napełnić babeczki udekorować
|
Komentarze
Prześlij komentarz